Jak se připravit na porod

tipy a rady od duly Kateřiny Černé

Z čeho mají ženy nejčastěji v těhotenství obavy, co nejčastěji řeší?

Největší obavy v těhotenství mají ženy jednoznačně z porodu. Díky svým obavám se ale hodně z nich na porod intenzivně připravuje, hledá si informace a zkušenosti jiných žen. Většina žen se ale nepřipravuje na stejně důležité okamžiky, a těmi jsou doba těsně před porodem (a tato doba dokáže i velmi ovlivnit samotný průběh porodu) a doba po porodu, tedy šestinedělí. Kvalitní předporodní kurz by měl ženy připravit i na tyto okamžiky, ne vždy tomu ale tak je.  

Má smysl chodit na předporodní kurz, i když už jsem rodila jednou či dvakrát?

Určitě ano, dokonce většina mých klientek jsou vícerodičky. Na předporodní kurz má smysl jít vždy, když cítíte, že vás to láká. Na předporodní kurzy chodí ženy s partnery, i když se účastnili už v prvním těhotenství předporodního kurzu a prožili porod. Předporodní kurz není jen o poskytnutí informací, ale i o naladění se na porod, na miminko, na sebe navzájem. Otvírá to prostor pro komunikaci mezi partnery.  

Má smysl se připravovat, i když budu mít plánovaný císařský řez?

Rozhodně ano! V první řadě bych hledala informace, jaká jsou rizika s vaginálním porodem oproti císařskému řezu, případně jestli opravdu je nutný plánovaný císařský řez. Hodně věcí u císařského řezu se dá ovlivnit výběrem porodnice a porodním přáním, které je předem konzultováno. U císařského řezu je velmi důležité se připravit i na poporodní období. Samozřejmě klasicky na období šestinedělí, ale i na specifikace péče o sebe v rámci císařského řezu – péče o jizvu, o tělo, ale i o miminko, které si prošlo císařským řezem. Císařský řez je velká břišní operace, která dokáže ovlivnit celé tělo, pohybový aparát, lymfatický systém, kojení, ale i psychiku ženy, a to i na celý život.

Je lepší mít u porodu dulu nebo partnera? Nebude si partner připadat odstrčený, když se o mě bude starat dula?

To se vůbec nevylučuje – moje mentorka mi vždy říkala – máme miminko, kolem něj tvoří ochranný kruh žena – kolem nich dvou tvoří ochranný kruh partner – a ty jako dula tvoříš ochranný kruh kolem celé rodiny. Pokud je partner u porodu, dula by neměla přebírat roli partnera, měla by podporovat i muže tak, aby tento jedinečný okamžik, zrození dítěte, prožili společně a byl to pro oba krásný, spojující , láskyplný zážitek.  Při spolupráci před porodem je vždy jedna schůzka věnovaná celému páru, kde právě řešíme mimo jiného, jaká je role muže u porodu, aby věděl, co má dělat, jak partnerce pomoct. Často partneři poprvé mluví o svých pocitech a očekáváních. Občas se mi stává, že jedu ke klientce ne z důvodu toho, že by mě už klientka chtěla, ale chce mě tam její partner, a je to naprosto v pořádku, jsem tam i pro něj.
Hodně mužů ale k porodu nemůže nebo nechce, což je potřeba respektovat. V tento moment mi přijde ještě důležitější, aby žena měla s sebou jiný doprovod, informovaný doprovod, aby při porodu nebyla sama.

Co když mi dula bude radit něco, co se mi nebude líbit?

Tohle by se stát nikdy nemělo – dula je podpora klientky, vždy a za každých okolností! Občas se mě klientka ptá „co bych udělala já?“. To je ale naprosto irelevantní, při práci musím svoje osobní zkušenosti naprosto vypnout a klientce podávat pouze relevantní informace (výhody i rizika) dle poznatků EBM (Evidence Based Medicine), vysvětlit ji jaké má možnosti  a vytvořit jí prostor, aby se mohla sama rozhodnout. Nikdy nemůžu rozhodovat za ní, nemůžu jí nic radit. V momentě, kdy za ženu někdo rozhodne (nebo ji do rozhodnutí dotlačí a nebo neřekne  všechny informace), a je jedno, jestli jsem to já, partner, porodní asistentka nebo lékař, u těchto žen často pak dochází k poporodním traumatům.
V běžném životě si nikdo neumí představit, že by v zásadních okamžicích jeho života , někdo cizí za něj rozhodoval. U porodu se to bere jako norma. Žena se bere jako „nesvéprávná školačka“. 

Chci přirozený porod, ale bojím se, že to nezvládnu, že selžu… jak tomu předejít?

Kvalitní předporodní přípravou. Důležité je si uvědomit, že žena nemůže NIKDY selhat, s tímto pocitem by měla žena z kurzu odcházet. Může selhat systém, lidský faktor, ale nikdy žena. To, že dojde na císařský řez, nebo medicínsky vedený porod není selháním, pokud k tomu byly nezpochybnitelné okolnosti (život ohrožující situace) nebo se žena pro ně sama informovaně rozhodla. Proto je tak moc důležité ženě poskytnout informace a podporu – protože když se rozhodne pro jakýkoliv zásah sama, nikdy to nebere jako selhání. Jako vlastní selhání, případně pak zradu ze strany personálu, vnímají ženy, když někdo rozhodne za ně v neakutích případech (typicky: „moc nám to nepostupuje, tak to trochu podpoříme…už taky přece chcete porodit,ne? = podání oxytocinu ) a  dojde na rizika s tím spojená.

Co ambulantní porod, není to nebezpečné? Umožňují to všechny nemocnice?

Ambulantní porod není pro každou ženu, stejně jako třeba domácí porod. Stejně tak ambulantní porod je jednodušší pokud s ním počítáte předem a zařídíte si předem péči komunitní porodní asistentky, případně péči svého pediatra. Nicméně jsou ženy, které se pro ambulantní porod rozhodnou intuitivně a neplánovaně přímo v porodnici. Ambulantní porod neznamená, že odcházíte z porodnice ihned po porodu, jako ambulantní porod se považuje každý, kdy žena s miminkem odchází dříve než 72 hodin od porodu.

Je dobré na ambulantní porod se nespoléhat, protože při porodu je velké množství okolností, které plány můžou narušit, proto je dobré být připravena na všechno.

Jsou porodnice, kde se k ambulantnímu porodu staví přátelsky, respektive respektují rozhodnutí ženy. Je ale nutné zmínit, že pokud žena nebo miminko nejsou v přímém ohrožení života, nemocnice vás nikdy nemůže „nepustit“. Nic takového neexistuje, porodnice není vězení, žena je svéprávná a může kdykoli odejít a stejně tak může odnést své dítě, ona má za něj odpovědnost. Podepsání reversu je slušné, ale nikoli povinné, revers je pro porodnici, nikoli propustka pro ženu.

Dá se dopředu připravit i na kojení? 

Rozhodně ano! Příprava na kojení je v dnešní době, kdy nemáme přirozené příklady kojení, které bychom viděly každodenně, velmi žádoucí. U kojení panuje velké množství mýtů, které kolují společností. Často si ženy stěžují, že ani v porodnici od jednotlivých sester dostávaly rozdílné informace a nevěděly, kde je pravda. Tomuto lze předejít právě přípravou na kojení. Stejně jako u porodu, je dobré se řídit EBM (Evidence Based Medicine= medicíně založené na důkazech), tedy nejnovějšími poznatky z oboru.  Je přirozené, že se miminko učí kojit, že se žena učí kojit, ale pokud víme, jak to má vypadat, je to mnohem jednodušší.