Výživové
Vápník 2.část
Vápník a jeho vstřebávání
V první části článku o vápníku bylo popsáno, které potraviny obsahují zvýšené množství tohoto prvku a jak moc je vitamín D důležitý pro vstřebávání vápníku ze stravy.
Druhá část přináší informace o tom, co všechno negativně ovlivňuje vstřebávání vápníku ze stravy a hladinu vápníku v těle.
Vápník 1. část
Vápník a jeho zdroje
Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně kilo a půl vápníku. Většina vápníku (99 %) je vázaná v kostech a zubech. Zbylé jedno procento hraje velmi důležitou roli při srážení krve, je nezbytné pro dobrou činnost nervů a svalů a reguluje řadu chemických reakcí v těle.
Vejce - Zdroj kvalitních živin i hygienického rizika
Složení vejce
Vejce je bohatým zdrojem bílkovin, které mají vysokou nutriční hodnotu.
To znamená, že tyto bílkoviny obsahují všechny nepostradatelné aminokyseliny (stavební kameny bílkovin) v dostatečném množství.
Tuk nemusí být nepřítel
V naší společnosti převládá názor, že přijímané tuky je nutné omezovat, neboť mají vysokou energetickou hodnotu a způsobují onemocnění srdce a cév, obezitu a cukrovku 2. typu.
Je dobré si uvědomit, že tuk patří mezi základní a nezbytnou živinu, jehož drastické omezení (tj. pokles pod 25 % z přijímané energie) může mít řadu zdravotních důsledků, např. zvýšený výskyt onemocnění srdce nebo kůže, poškození orgánů. Navíc tělu hrozí nedostatek esenciálních mastných kyselin a vitamínů rozpustných v tucích.