Poradenství z oblasti výživy dětí

Ptáte se:

Moje roční dítě téměř přestalo jíst, ikdyž byl doteď dobrý jedlík, je to normální?

Mé dítě vyžaduje několikrát týdně vajíčko, je to správné?

Od kolika let jsou pro dítě vhodné oříšky a jaké?

Jaká strava je vhodná pro dvouleté dítě, pokud trpí průjmem?

Mohou bílkoviny kravského mléka ze stravy matky přecházet do mateřského mléka?

Které tuky jsou vhodné ke smažení?

Je rozdíl mezi tmavým třtinovým a bílým řepným cukrem?

Kterým alergenům je lepší se do roka dítěte vyhnout?

Co by mělo obsahovat celozrné pečivo?

Ve kterých potravinách najdeme tolik obávané trans mastné kyseliny?

 

Pokud Vás napadají tyto i zcela jiné otázky o výživě, můžete se zeptat Markéty Begany při jejích přednáškách Jablíčkově, nebo jí zaslat svou otázku na níže uvedený e-mail.

Ing. Markéta Begany

Vystudovala fakultu potravinářské a biochemické technologie na VŠCHT Praha a souběžné pedagogické studium učitelství chemie. V letech 2003 – 2019 pracovala v Mikrobiologickém ústavu AV ČR a v centru BIOCEV v laboratoři buněčné biologie. Nyní pracuje ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha jako Vedoucí zkušební laboratoře pro potravinové alergeny. Je místopředsedkyní Spolku pro výživu. V Jablíčkově vede besedy a poradnu o potravinách a výživě dětí od roku 2009.

Kontakt: begany@jablickov.cz, 737 287 018