Pitný režim dětí

Množství tekutin

Vodu získává tělo ze tří zdrojů: z přijatých tekutin, ze stravy a z metabolismu oxidací hlavních živin v těle. Proto jsou přesná čísla doporučovaného příjmu spíše orientační. Pohlídat si množství přijatých tekutin se vyplatí zejména v horku, při nemoci, především při průjmu a zvracení, a při zvýšené fyzické aktivitě. Další faktory, které jsou ve hře, jsou tyto: věk, pohlaví, váha (tlouštík vypije víc), způsob stravování. Odborníci doporučují přijímat tekutiny v tomto množství: 10-ti kg dítě má přijmout 1200 ml za den, 16-ti kg dítě 1700 ml/den a dospělý   2500 ml/den.

Voda

Naučte děti pít čistou vodu, budou mít ten nejlepší vklad do života a navíc vás to přijde docela levně.

Balené vody

Existuje několik druhů balených vod, Jejich konzumace není příliš ekologická, kromě obalů zatěžuje životní prostředí také její doprava. V řadě případů je však nezbytné tuto vodu používat, např. při přípravě kojenecké stravy, na dovolené. Díky tomu, že během jejího stáčení prochází UV lampou je sterilní.

Mnohé balené vody jsou rovněž sycené oxidem uhličitým. Sycená voda není pro malé děti ideální. Způsobuje nadýmání, u citlivých jedinců může vést k překyselení žaludku, či pálení žáhy. Navíc přítomný oxid uhličitý potlačuje pocit žízně. Všechny sycené nápoje zhoršují překyselení organismu.

Kojenecká voda

Do šesti měsíců je nutné k pití i vaření používat jen kojeneckou vodu kvůli riziku vzniku methemoglobinémie (otrava dusičnany). Kojenecká voda pochází z chráněného zdroje, má přísnější limity např. na dusičnany, sodík, benzopyrén a nesmí být upravována. Kvůli sníženému množství sodíku je vhodné používat tuto vodu až do roku dítěte, předejde se tak zbytečné zátěži ledvin a zasolování organismu od nejútlejšího věku.

Vodu převařujeme zhruba do devíti měsíců. V tomto věku jsou děti již tak aktivní, že množství mikroorganismů přijatých z nepřevařené vody je nepodstatné.

Pramenitá voda (dříve nazývaná stolní)

Je to kvalitní voda z podzemního chráněného zdroje, která může být upravována pouze stanoveným způsobem. Tento zdroj sledují vodohospodáři. Tato voda může být vhodná pro přípravu kojenecké stravy, pokud splňuje limity kojenecké vody.

Pitná balená voda

Tato voda nemusí pocházet z podzemního zdroje. Většinou je stáčena z vodovodu a tomu odpovídá její složení a chuť. Může být mírně cítit po chlóru. Na rozdíl od všech ostatních druhů vod může výrobce pitnou vodu upravovat, např. přidávat chemické látky, které zamezí množení baktérií.

Přírodní minerální voda

Přírodní minerální voda pochází z podzemního zdroje, schváleného a kontrolovaného ministerstvem zdravotnictví. Obsah minerálních látek, kvalita a chuť jsou stálé a pro dané zdroj charakteristické.

Minerální vody nejsou vhodný nápoj pro malé děti, neboť obsahují vyšší dávky minerálních látek jako třeba fluorid. Je-li ho víc než 1,5 mg/l v nápoji, měla by se na obalu uvést informace: není vhodné pro pravidelnou konzumaci kojenci a dětmi do 7 let věku.

Minerální látky v minerálkách jsou vázané v anorganické formě. Jejich využitelnost je pouze

2 až 5 %. Při dlouhodobém přísunu dochází k jejich usazování v organismu např. ve formě ledvinových kamenů.

Své opodstatnění mají minerální vody v horku nebo při průjmu a zvracení, kdy je potřeba kromě vody rychle tělu dodat i potřebné minerály. Pokud dítě trpí zvracením, můžete mu z minerální vody uvařit i čaj.

Malé děti by neměly vypít více, než pul litru minerální vody za den. Z nabídky vybíráme minerální vody nesycené s nižším obsahem sodíku (Magnesia, Jana Evian). Vyhýbáme se také silně mineralizovaným minerálkám, mezi které patří Hanácká kyselka.

Voda z kohoutku

Kvalita kohoutkové vody záleží na zdroji. V Praze je její kvalita vysoká. Doporučuje se nejprve dostatek vody odpustit (asi půl minuty), aby byla čerstvá a poté z vody nechat asi 20 minut vytěkat chlór. Pro lepší odstranění chlóru lze do vody přidat kostky ledu, pár kapek citrónu nebo vodu krátce povařit. Vhodné je také používat filtrační zařízení, které filtruje chlór a těžké kovy, dbejte však na častou výměnu filtrů, neboť filtry rády zarůstají mikroflórou.

Není vhodné používat z kohoutku k pití a vaření vodu teplou, jedná se o užitkovou vodu, na kterou se vztahují jiné požadavky na její chemické složení. Kohoutkovou vodu lze uchovávat pouze v uzavřené lahvi v temnu mimo přístup vzduchu (v lednici) maximálně 24 hodin.

Existují výzkumy, které dokazují, že voda má paměť a přebírá ze svého okolí vše, včetně energií a emocí. Z tohoto hlediska není voda z veřejné vodovodní sítě ideální. Existuje řada systémů, které mohou vodu z vodovodu opět zharmonizovat.

Čaj

V téměř neomezeném množství můžeme dětem podávat ovocné čaje z maliníku, ostružiníku a jahodového listí nebo jablečných slupek.

Vhodné jsou také bylinné čaje rooibos a honeybush, neboť neobsahují žádné alkaloidy, jsou bohaté na minerální látky a antioxidanty a působí proti ucpávaní cév. Čaj rooibos navíc působí blahodárně na psychiku proti stresu, úzkostem, nespavosti nebo bolesti hlavy a tlumí alergické reakce, u kojenců působí proti kolikám a podporuje činnost mléčných žláz.

Díky těmto vlastnostem jsou tyto čaje doporučovány také těhotným a kojícím ženám.

Tradičně podávaný heřmánkový čaj má protizánětlivé a tišící účinky, při jeho předávkování může u velmi malých dětí způsobit nadýmání, některé děti jsou na něj alergické. Tento čaj je vhodný také pro kojící maminky, pokud jejich děti trápí koliky.

Kromě heřmánkového a fenyklového čaje je vhodné při kolikách kojícím ženám podávat v malých dávkách také čaj mateřídouškový, pampeliškový nebo z měsíčku lékařského.

Ostatní bylinkové čaje jsou vhodné spíše při nemoci, neměly by se používat déle než po dobu 3 týdnů, platí jak pro děti, tak pro dospělé.

Černý a zelený čaj obsahuje alkaloidy kofein, theofylin a theobromin. Přítomný kofein může u citlivých dětí způsobit bolesti hlavy, podráždění žaludku nebo nespavost. Urychluje vyplavování vápníku z těla. Čaj dále obsahuje antinutriční látky kyselinu šťavelovou a fytovou, které znesnadňují využití vápníku ze stravy.

Nedoporučuje se podávat dětem čaje s ovocnou příchutí, často jde o podřadné černé čaje, některé navíc obsahují umělé aroma.

Dejte pozor také na granulované čaje, některé obsahují po správném naředění 5 % cukru, což odpovídá jedné kávové lžičce na deci nápoje. Ovocné čaje Hipp obsahují 95 % sacharidů ve své sypké formě. Některé druhy obsahují jen sacharózu, jiné především dextrózu, což je polysacharid, který se v těle rovněž štěpí na glukózu. Tato firma dobře vydělává na velmi drahém cukru, který se tváří jako čaj.

Ledové čaje jsou určené pro starší děti, jejich občasná konzumace po důkladném přečtení etikety nevadí, obsahují však velké množství cukru.

Čím si čaj osladit?

Ideální je nesladit vůbec. Když už se rozhodnete pro slazení, nepoužívejte do 1 roku klasický cukr neboli sacharózu, neboť fruktóza obsažená v cukru se malým dětem hůř tráví a může ve střevě zahnívat.

Z tohoto důvodu je vhodné použít čistou glukózu (prodává se pod názvem glukopur). Pokud nápoj nebo příkrm pro děti obsahuje hroznovou šťávu, je přítomný cukr především glukóza.

Další zdravější alternativou pro velmi malé děti je k slazení použít instantní laktózu, pocházející z kravského mléka. Tato varianta není vhodná pro děti alergické na mléčnou bílkovinu nebo trpící laktózovou intolerancí.

Třtinový tmavý cukr se doporučuje používat jen v biokvalitě, protože tmavý cukr nepocházející z ekologického zemědělství může obsahovat zbytky agrárních chemikálií.

Z chemického hlediska je složení řepkového a třtinového cukru totožné, obsahuje 99 % sacharózy.

Pokud ochucujete čaj cukrem a citrónem, vytváříte velmi vhodné podmínky pro tvorbu zubního kazu.

Pokud sladíte čaj medem, používejte raději med od domácích včelařů, medy vyrobené z cizokrajných rostlin mohou mít daleko více alergenních účinků.

Velmi populární je sladit pomocí různých druhů sirupů, získaných kyselou nebo enzymatickou hydrolýzou škrobu. Jedná se vlastně o roztok glukózy ve vodě. Dejte pozor, z kukuřičného škrobu se získává glukózo-fruktózový sirup.

Zcela nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy jsou umělá sladidla. Odborníci s výrobci potravin se neustále přou, zda mají či nemají negativní účinky. Jedna věc je jistá. Umělá sladidla jsou levnější než obyčejný cukr, proto je výrobci budou dále používat.

V poslední době se na trhu objevuje sladká rostlinka stévie, přírodní sladidlo, které neobsahuje žádné kalorie, nezpůsobuje kolísavost krevního cukru a má pozitivní vliv na ústní mikroflóru.

Závěrem – jak přinutit děti, aby pily více?

-         Buďte dětem příkladem.

-         Nabízejte dětem nápoje často během dne, aby se nenaučily potlačovat žízeň.

-         Podávejte dětem potraviny bohaté na vodu (polévky, kaše, ovoce a zelenina, želé, pudinky, mléčné výrobky raději kysané).

-         Nechte děti vypít denně 200 ml nějakého méně zdravého slazeného nápoje.

-         Někdy pomůže přidat kostku ledu. Tato varianta není vhodná v zimě po příchodu z venku.

-         Nechte děti nápoje připravit a servírovat.

-         Zatraktivněte pití používáním různých skleniček a hrnečků, ozdobte je např. brčkem, silikonovou značkou ve tvaru zvířátek, přiťukněte si s dětmi na zdraví.

-         Při hrozící dehydrataci nechte děti pít vodu i ze sprchy.

Tento web využívá Cookies, je nutné Vás na toto upozornit.